utorok 28. februára 2012

Koreniny- liek alebo ochucovadlo? Part 2.

Koreniny dnes hrajú hlavnú úlohu najmä pri varení. Jedlo vďaka nim lepšie chutí, vonia i vyzerá. V minulosti sa tiež často využívali aj ako lieky, tak len smelo na ne.

Bobkový list
V našej kuchyni hojne využívané bobkové listy podporujú trávenie, posilňujú chuť do jedla a sú účinné aj v boji proti prechladnutiu, chrípke a bronchitíde. Pomáhajú aj pri poruchách koncentrácie. Okrem klasických listov dostať kúpiť aj vavrínový masážny olej, ktorý zmierňuje reumatické, svalové a kĺbové bolesti, ktorými môžete trpieť, ak si natiahnete sval, alebo zvrtnete nohu. Bobkový list je prírodným antiseptikom, preto pomáha aj pri liečbe rôznych vyrážok.


Rasca
Zvyšuje chuť do jedla a pomáha pri nadúvaní, žalúdočných kŕčoch a kolikách. Rovnako pomáha pri poruchách metabolizmu a chráni pred vznikom cukrovky. Ako množstvo iných druhov korenia, aj rasca pomáha spaľovať tuky. Odporúča sa aj vďaka schopnosti zvyšovať produkciu materského mlieka a na podporu odkašliavania. Hodí sa do šalátov, najmä cviklového, kapustového či reďkovkového, do prívarkov, najmä kelového, a na dochutenie hovädziny a bravčoviny.


Majoránka
Vňať majoránu záhradného, alebo majoránky je vďaka silicám charakteristická prenikavou vôňou. Bojuje proti bolestiam hlavy, astme a pomáha hojiť zapálené rany. Pozitívne vplýva na trávenie, posilňuje žalúdok a podporuje tvorbu žalúdočných štiav i chuť do jedla. Obsahuje aj látky, ktoré podporujú činnosť pečene a žalúdka. Hodí sa najmä do omáčok a polievok, hlavne fazuľovej, zemiakovej či gulášovej.

Pažítka
Obsahuje veľa vitamínu C, ďalej Áčko a vitamín B2. Z minerálnych látok sú v nej zastúpené magnézium, kálium, železo, vápnik a fosfor. Najlepšie je používať čerstvú pažítku. Mäsu, zeleninovým polievkam i šalátom dodá jemnú cibuľovú arómu. 

Kurkuma (neoddeliteľná súčasť curry omáčky)

Pomáha pri nachladnutí a dýchacích problémoch, má hojivé účinky, zmierňuje bolesť a potlačuje nádorové ochorenia.  V ázijskom liečiteľstve sa využíva pre výrazné protizápalové účinky. Do jedálnička sa odporúča pridať aj ľuďom s problémami s artrózou.

Klinček
Už oddávna je známy účinkami proti bolesti zubov. Má tiež výrazné antibakteriálne a antivírusové účinky. Ak chcete schudnúť určite vás zaujme aj jeho vysoký obsak mangánu- nutričnej látky dôležitej pre metabolizmus bielkovín, tukov i sacharidov.

Kardamón
Semiačka tohto korenia dokážu krásne osviežiť dych.Veľa indických reštaurácií ich má prichystaných voľne v miskách pre svojich zákazníkov. Kardamón tiež dokáže stimulovať metabolizmus tukov, prospieva zdraviu pečene a stimuluje prúdenie žlče. Liečia sa ním žalúdočné kŕče, stimuluje trávenie a znižuje množstvo hlienu. Pomáha aj pri plynatosti. Opatrní v korenení by mali byť ľudia, ktorých trápia žalúdočné choroby. Najmä štipľavé korenia by ich mohli podráždiť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára