streda 15. februára 2012

Koreniny- liek alebo ochucovadlo? Part 1.

Koreniny dnes hrajú hlavnú úlohu najmä pri varení. Jedlo vďaka nim lepšie chutí, vonia i vyzerá. V minulosti sa tiež často využívali aj ako lieky, tak len smelo na ne.

Chilli papričky
Prevláda mýtus, že za to, že sú chilli papričky štipľavé, môžu jadierka. Nie je to tak. Môže za to látka kapsaicin, ktorá sa nachádza v žilách, ktoré sú však blízko jadierok a preto si veľa ľudí myslí, že štipľavosť spôsobujú práve ony. Táto látka je však tiež veľmi úspešná v boji proti kalóriám. Kapsaicin zvyšuje metabolizmus a tak pomáha spaľovať tuk rýchlejšie a pomáha tiež odďaľovať hlad. Zároveň znižuje riziko vzniku vredov. Chilli papričky uvoľňujú tiež váš hormón šťastia endorfín a majú dokonca schopnosť tlmiť bolesť. Pri cukrovke znižujú hladinu krvného cukru.

Škorica
Lyžička škorice denne môže pomôcť vyrovnať hladinu krvného cukru. Vedci v škorici identifikovali látky, nazvané chalkon polyméry, ktoré zrýchľujú metabolizmus glukózy v bunkách dvadsať i viac násobne. Objavené látky sú zároveň aj silné antioxidanty. Škorica má zároveň protizápalové účinky, pôsobí proti plynatosti a pomáha zmierňovať menštruačné kŕče.

Ďumbier (zázvor)
Upokojuje podráždený žalúdok, znižuje bolesti svalov a kĺbov, dokáže pomôcť pri rannej nevoľnosti v tehotenstve alebo aj pri morskej chorobe, posilňuje obranyschopnosť organizmu a je tiež známy ako bojovník proti rakovine. V kombinácii s medom a citrónom je zaručeným liekom pri nachladnutí a proti pocitu studených nôh a rúk.

Šafrán
Šafrán patrí medzi vysoko hodnotené korenie. Pochádza zo Západnej Ázie. Kvitne fialovým kvetom, v ktorom sa nachádza piestik. Z blizien piestikov jasne červenej farby sa získava šafrán. Kvietky sa zbierajú výhradne ručne a skoro ráno. Z kvetu sa potom opatrne vyberajú blizny piestikov a dávajú sa sušiť. 100 tisíc takýchto piestikov váži iba 1000 gramov. Aj preto je cena šafránu taká vysoká. Zvyšuje hladinu serotonínu a tým pomáha proti depresiám, pridajte ho do jedla a hneď budete mať lepšiu náladu.

Čierne korenie
Najpoužívanejšie korenie sveta, ktoré poznáme aj ako čierne korenie, stimuluje chuťové poháriky, čím podporuje chuť do jedla. Pôsobí proti plynatosti a zápche, upravuje a podporuje trávenie. Má dobrý účinok aj na krvný obeh a pôsobí močopudne. Najlepší účinok dosiahnete, keď ho pomeliete tesne pred použitím.


Rozmarín
Z tejto byliny sa už v dávnych časoch pripravovala „medicína“, ktorá uľavovala od rôznych bolestí, reumy, dne a zápalov kĺbov. Podporuje trávenie a zmierňuje kŕče a nadúvanie. Vďaka jeho schopnosti čistiť krv a podporovať vylučovanie moču zbavuje organizmus toxických látok. Chráni mozog pred voľnými radikálmi, zlepšuje pamäť a zmierňuje nervové napätie. Posilňuje organizmus, zlepšuje cirkuláciu a pôsobí proti nízkemu tlaku. Účinné antioxidanty, ktoré obsahuje pomáhajú likvidovať v pokrme baktérie a tým zabraňuje pokazeniu mäsa.

Šalvia
Ochraňuje pamäť, je dobrá proti prechladnutiu, bolestiam v krku a poskytuje úľavu od bolestí a žalúdočných nevoľností.

Petržlenová vňať
Sušená alebo čerstvá, každý deň vo vašom jedle, pomáha v prevencii pred rakovinou prsníka. 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára