Koreniny dnes hrajú hlavnú úlohu najmä pri varení. Jedlo vďaka nim lepšie
chutí, vonia i vyzerá. V minulosti sa tiež často využívali aj ako lieky, tak
len smelo na ne.
Chilli papričky
Prevláda mýtus, že za
to, že sú chilli papričky štipľavé, môžu jadierka. Nie je to tak. Môže za to
látka kapsaicin, ktorá sa nachádza v žilách, ktoré sú však blízko jadierok
a preto si veľa ľudí myslí, že štipľavosť spôsobujú práve ony. Táto látka
je však tiež veľmi úspešná v boji proti kalóriám. Kapsaicin zvyšuje
metabolizmus a tak pomáha spaľovať tuk rýchlejšie a pomáha tiež
odďaľovať hlad. Zároveň znižuje riziko vzniku vredov. Chilli papričky uvoľňujú
tiež váš hormón šťastia endorfín a majú dokonca schopnosť tlmiť bolesť.
Pri cukrovke znižujú hladinu krvného cukru.
Škorica
Lyžička
škorice denne môže pomôcť vyrovnať hladinu krvného cukru. Vedci v škorici
identifikovali látky, nazvané chalkon polyméry, ktoré zrýchľujú metabolizmus
glukózy v bunkách dvadsať i viac násobne. Objavené látky sú zároveň aj
silné antioxidanty. Škorica má zároveň protizápalové účinky, pôsobí proti
plynatosti a pomáha zmierňovať menštruačné kŕče.
Ďumbier (zázvor)
Upokojuje podráždený
žalúdok, znižuje bolesti svalov a kĺbov, dokáže pomôcť pri rannej nevoľnosti
v tehotenstve alebo aj pri morskej chorobe, posilňuje obranyschopnosť
organizmu a je tiež známy ako bojovník proti rakovine. V kombinácii
s medom a citrónom je zaručeným liekom pri nachladnutí a proti
pocitu studených nôh a rúk.
Šafrán
Šafrán patrí medzi vysoko hodnotené
korenie. Pochádza zo Západnej Ázie. Kvitne fialovým kvetom, v ktorom sa
nachádza piestik. Z blizien piestikov jasne červenej farby sa získava šafrán.
Kvietky sa zbierajú výhradne ručne a skoro ráno. Z kvetu sa potom opatrne
vyberajú blizny piestikov a dávajú sa sušiť. 100 tisíc takýchto piestikov váži
iba 1000 gramov. Aj preto je cena šafránu taká vysoká. Zvyšuje hladinu
serotonínu a tým pomáha proti depresiám, pridajte ho do jedla a hneď
budete mať lepšiu náladu.
Čierne korenie
Najpoužívanejšie korenie sveta, ktoré poznáme aj ako čierne korenie, stimuluje chuťové poháriky, čím podporuje chuť do jedla. Pôsobí proti plynatosti a zápche, upravuje a podporuje trávenie. Má dobrý účinok aj na krvný obeh a pôsobí močopudne. Najlepší účinok dosiahnete, keď ho pomeliete tesne pred použitím.
Najpoužívanejšie korenie sveta, ktoré poznáme aj ako čierne korenie, stimuluje chuťové poháriky, čím podporuje chuť do jedla. Pôsobí proti plynatosti a zápche, upravuje a podporuje trávenie. Má dobrý účinok aj na krvný obeh a pôsobí močopudne. Najlepší účinok dosiahnete, keď ho pomeliete tesne pred použitím.
Rozmarín
Z tejto byliny sa už v dávnych časoch pripravovala „medicína“, ktorá uľavovala od
rôznych bolestí, reumy, dne a zápalov kĺbov. Podporuje trávenie a zmierňuje
kŕče a nadúvanie. Vďaka jeho schopnosti čistiť krv a podporovať vylučovanie
moču zbavuje organizmus toxických látok. Chráni mozog pred voľnými radikálmi,
zlepšuje pamäť a zmierňuje nervové napätie. Posilňuje organizmus, zlepšuje
cirkuláciu a pôsobí proti nízkemu tlaku. Účinné antioxidanty, ktoré
obsahuje pomáhajú likvidovať v pokrme baktérie a tým zabraňuje
pokazeniu mäsa.
Šalvia
Ochraňuje pamäť, je dobrá proti prechladnutiu,
bolestiam v krku a poskytuje úľavu od bolestí a žalúdočných
nevoľností.
Petržlenová vňať
Sušená alebo čerstvá, každý deň vo vašom jedle, pomáha v prevencii pred rakovinou prsníka.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára