Umenie vyrezávania zeleniny a ovocia má niekoľko storočnú
tradíciu. Pochádza z krajín Ďalekého Východu - Thajska, Číny a Japonska.
Techniky prác jednotlivých krajín sa značne odlišujú. Príbeh vyrezávania do
ovocia a zeleniny sa začal pred
skoro 700 rokmi v Sukothai, hlavnom meste Thajčanov, ktorý je teraz v severnej
časti centrálneho Thajska. Sukothai bolo havné mesto regiónu v 1240- 1350.
Pri príprave na jeden zo svojich hlavných festivalov, Loi Kratong, jedna z kráľových
služobníčiek, Nang Noppamart, sa snažila vymyslieť, ako by mohla urobiť
festival krajší, aby potešila kráľa. Vzala si kvet ako predlohu na vyrezávanie
a potom vyrezala aj vtáčika a nasmerovala ho hlavou ku kvetu. Loi
Kratong sa ešte aj dnes oslavuje a Sukothai je jedným z najlepších miest
v Thajsku na navštívenie. O vyrezávaní do ovocia a zeleniny sa tiež
zmieňujú v poézií kráľa Rama II., ktorý vládol v roku 1808- 1824.
Písal o kráse thajských dezertov a vyrezávaní do ovocia a zeleniny.
Po revolúcii v roku 1932 sa carving stal menej populárny. Z obavy o vymiznutie
umenia carvingu, bol založený kurz na výučbu carvingu, aby sa každý v Thajsku
mohol naučiť toto umenie. V súčasnej dobe sa vyučuje už od 11tich rokov od
základnej školy, cez strednú až po vysokú školu, kde si ho môžu vybrať ako voliteľný
predmet. Toto umenie sa teraz odovzdáva aj ľuďom v zahraničí a je praktizované
po celom svete. Je obzvlášť obľúbené medzi kuchármi, ktorí ho používajú na
zlepšenie prezentácie pokrmov. Všetci teraz môžu obdivovať toto úžasné umenie v hoteloch,
výletných lodiach, v každej thajskej reštaurácií na svete a tiež na
internete. Kompozície z
ovocia, zeleniny, či syra sa dopĺňajú a robia exkluzívnejšími studené bufety na
recepciách, svadbách, rodinných, či firemných oslavách, jubileách a iných
udalostiach. Každý deň viac a viac ľudí objavuje s údivom krásu tohto
thajského umenia vďaka fantázii Nang Noppamart.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára