pondelok 23. januára 2012

Carving » Trvanlivosť

Pokiaľ budete vytvárať ozdoby na pokrm, misu alebo akciu, tak prirodzene je najlepšie použiť výrez ihneď po vyrezaní. Ak pripravujete ozdoby vo väčšom množstve, je potrebné ho pred tým ako sa dostane na ,,výslnie,, udržat v chlade a vo vode. Začínajte so zeleninou, ktorá vydrží najdlhšie a pokračujte až po ozdoby, ktoré majú najkratšiu trvanlivosť. V praxi to znamená vyrezávať najskôr mrkvu a až potom uhorku. Iba niekoľko hodín pred dokončením vytvárajte ozdoby z póru, jarnej cibuľky a chilli papričiek.
Kvety a ozdoby z pevných a trvanlivejších zelenín vložte do vody a uchovajte v chlade. Odborníci odporúčajú každý deň vodu vymeniť. Zároveň sa odporúča dať každý druh do inej misky.
Pokiaľ vystavujete kompozične zložitejšiu výzdobu, odporúčame každých 30 minút ostriekať ozdoby rozprašovačom na kvety. Ak prezentujete ozdoby viac dní, po skončení prezentácie, opäť vložte ozdoby do chladu a vody. Takýto postup sa nedá opakovať do nekonečna, ale pár krát to vydrží.


Odporúčané teploty na uskladnenie:
jablká, hrušky, melóny, citrusy: 3 - 6°C
mango, ananás, mrkva, zeler: 5 - 8 °C
uhorka, rajčina, cibuľa, pór, cuketa, fenykel: 4 - 6°C


Niektoré druhy ovocia, ako napr. jablká alebo hrušky, je dobré pokvapkať citrónovou šťavou, prípadne použiť prípravok keep fresh. Tieto prípravky udržiavajú stálosť farby a zabraňujú hnednutiu dužiny. Takto ošetrené ozdoby ešte prikryjeme fóliou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára