pondelok 6. februára 2012

Zaujímavé Gastro akcie a súťaže na rok 2012


V dňoch 19. – 22. januára 2012 sa v Bratislave na výstavisku Incheba konal už 19. ročník veľtrhu Danubius Gastro, ktorý bol pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Veľtrh Danubius Gastro sa v posledných rokoch stal rozhodujúcim podujatím v oblasti gastronómie a hotelierstva v rámci celého Slovenska i stredoeurópskeho regiónu. Už tradične sa tu môžete stretnúť s najväčšími svetovými dodávateľmi, ale aj s menšími a stredne veľkými firmami zaoberajúcimi sa gastronómiou. Danubius Gastro je určite lákavým a zaujímavým zážitkom nie len pre profesionálov, ale určite aj pre laikov so záujmom o gastronómiu.
K Danubius Gastro neodmysliteľne patria aj súťaže zručností nie len kuchárov, ale aj cukrárov, pekárov, carvingistov, barmanov, baristov, či someliérov. Aj tento rok nesklamal a pripravil odbornej a širokej verejnosti nezabudnuteľné gastronomické zážitky, keď na ,,živo,, priamo pred návštevníkmi veľtrhu a odbornou porotou súťažiaci ukazovali svoje kulinárske umenie.
Príprave sprievodných programov bola v spolupráci s odbornými garantmi venovaná mimoriadna pozornosť, výsledkom čoho boli mnohé semináre, súťaže, prezentačné a predajné prehliadky, ktoré prezradili nové trendy v potravinárstve a “kulinárske finty” od popredných odborníkov. Jedna z najatraktívnejších sprievodných akcií, 13. ročník Národnej prehliadky kuchárskeho a cukrárskeho umenia „Poézia v gastronómii“, návštevníkom predstavila súťažné exponáty hotelov, reštaurácií, cukrární, odborných škôl a učilíšť z celého Slovenska. Kuchári v širokom zastúpení súťažili v Danubius Gastro Cup, Gastro Junior, Callebaut Cup. Na veľtrhu ste mohli nájsť aj Školu kávy, atraktívne baristické súťaže Majster kávy Junior a Barista Open a nechýbala tiež pekárska súťaž o Najlepší Bratislavský rožok. Umelecké diela vyrezávané z ovocia a zeleniny,  tzv. Carving, tiež dráždili oko aj chuťové poháriky návštevníkov Incheby  a aj ich kulinárske zápolenie ste mohli vidieť a to na Danubius Gastro Carving Cupe, ktorý bol tiež jedným zo sprievodných akcií veľtrhu. Tí najlepší si samozrejme okrem bohatých zážitkov odnášali so sebou aj vzácne medaily a ocenenia.
Všetkým výhercom gratulujeme a želáme veľtrhu Danubius Gastro na budúci rok ešte viac profesionálnych vystavovateľov, veľa sprievodných akcií a odborných súťaží, šikovných súťažiacich a tiež veľa návštevníkov, ktorí vedia toto gastronomické umenie oceniť.

Týmto chceme odbornú aj širokú verejnosť upozorniť aj na ďalšie zaujímavé gastro akcie avizované na rok 2012 ako napríklad:

Gastro Hradec Carving Cup- GASTRO HRADEC, 19.4.2012
miesto: Hradec Králové, kongresové centrum Aldis
usporadúva: Východočeská pobočka AKC ČR, CZECH CARVING STUDIO s.r.o.
odbor.garant: Luděk Procházka a Czech-Slovak Carving Team (CSCT)
prihlášky:  vyplňte na: www.akc.cz
Súťaže sa môže zúčastniť ktorýkoľvek občan ČR. Súťaže sa môžu zúčastniť aj zahraniční kolegovia.

JUNIOR CARVING CUP – Třebíč, 7.6.2012
Celoštátna súťaž s medzinárodnou účasťou určená pre mladých a začínajúcich carvingistov do 21 rokov. Akcia je prístupná verejnosti. Koná sa v rámci akcie Junior show v Třebíči. Prvý ročník sa konal v roku 2003. Súťaží sa v niekoľkých kategóriách (v časovom limite, s dopredu pripravenými výrobkami alebo kompozíciami). Od roku 2007 sa zaraďuje kategória pre „nováčikov“ - prvýkrát sa súťažilo v časovom limite. U zadaní v kategóriách dochádza k obmenám. Niekoľko účastníkov tejto súťaže už úspešne reprezentovalo ČR a SR na svetových kuchárskych súťažiach (Olympiáda IKA 2004, 2008, Culinary World Cup 2006,…). Usporiadateľom je HŠ Třebíč, spolu usporiadateľom firma CZECH CARVING STUDIO s.r.o. a odborným garantom Luděk Procházka.

KOŠICE GURMÁN FEST 22. - 24.6.2012 
Zažite jedinečný Festival výnimočných chutí v Košiciach KOŠICE GURMÁN FEST. Jedinečný kulinársky festival, počas ktorého sa v areáli Katovej bašty predstavia najlepšie reštaurácie Košíc. Prípravu gastronomických špecialít Vám predvedú aj vynikajúci šéfkuchári v jedinečných kuchárskych show. Svoje umenie predstavia aj barmani, baristi a someliéri z celého Slovenska. Neváhajte a príďte sa s chuťou zahryznúť do toho najlepšieho.
Lákavé jedlo krásne naaranžované, stovky podmanivých vôní, rozmanité chute jedál až po lahodnú sladkosť dezertov. Predovšetkým o tom bude výnimočný gastronomický festival Košice Gurmán Fest 2012, ktorý nadviaže na tradíciu podobných festivalov vo Viedni, Prahe a Bratislave, a priblíži tak zážitkovú gastronómiu aj na východnom Slovensku.
Tešiť sa môžeme taktiež na hostí zo zahraničia, hudobné kapely či svojráznych moderátorov.

KOŠICKÉ SLÁVNOSTI VÍNA, 13-15.9.2012
je festival, ktorý nadväzuje na dávne tradície hodovania, pestovania viniča a výroby vína v regióne. Každoročne v septembri sú Košické slávnosti vína spojené s trhmi tradičných remesiel. Priestory Dolnej brány a ulice Pri Miklušovej väznici sa zmenia na prezentačné priestory známych vinárstiev, kde môžete ochutnať akýkoľvek druh vína od dievok v krojoch, veselých vinárov ako aj skúsených someliérov. Atmosféru dotvárajú ľudoví umelci a hudobníci.

Czech Carving Cup, október- november 2012 
Celoštátna súťaž s medzinárodnou účasťou. Pravidelne sa tu stretávajú tak skúsení, ako aj začínajúci kolegovia z ČR a SR. Vďaka podzimnému termínu je súťaž ideálna prípravou na svetové kuchárske výstavy, ktoré sa konajú v obdobnom termíne (Olympiáda, Basel, Luxemburg). Akcia je prístupná verejnosti. Prvý ročník sa konal v roku 2003. Koná sa v rámci Gastro festivalu v Ostrave na Výstave Černá louka. Do roku 2005 mala súťaž názov „Minutka carving cup“. Súťaží sa v niekoľkých kategóriách.Usporiadateľom je CZECH CARVING STUDIO s.r.o. Odborným garantom je Luděk Procházka a od roku 2011 CZECH-SLOVAK CARVING TEAM. Spolu usporiadateľom sú Ostravské výstavy, a.s. a SŠSS Ostrava-Hrabůvka. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára